Kuře z jednoho hrnce
Oběd, který za vás upeče vaše trouba. Nachystáte si všechno do jednoho pekáče a za hodinku už se radujete z hotového jídla. Nekonečné obměny podle toho, co máte zrovna v lednici!
INGREDIENCE
- 10 porcí kuřete - horní stehna
- 1 kg brambor
- 1 batát
- 250g žampionů
- 1 brokolice
- 1 větší cibule
- 3 jarní cibulky
- bylinky
- sůl, pepř
- olivový olej
- citronová šťáva
- sladká chilli omáčka
POSTUP
1. Očistíme a ochutíme zeleninu
Brambory důkladně umyjeme kartáčkem a nakrájíme na čtvrtky. Batát oloupeme a nakrájíme na vštší kousky. Obojí dáme do pekáče a postupně přidáme omyté žampiony, nakrájenou brokolici a cibuli. Osolíme, opepříme, zalijeme několika lžícemi olivového oleje, přidáme nasekané bylinky a promícháme. Z bylinek jsem přidala petrželku, bazalku a houbovou bylinku (Rungia klosii).
2. Přidáme maso
Kuřecí maso osolíme, zakápneme citronovou šťávou a mírně potřeme sladkou chilli omáčkou. Položíme na zeleninu.
3. Pečeme
Přiklopené pečeme v troubě na 220 stupňů asi 45 minut. Odkryjeme, trochu zmírníme teplotu a pečeme dalších 15-30 minut, než má maso pěknou kůrčičku. Hotovo :)
4. Obměny
Recept je velice variabilní - stejným způsobem peču různé části kuřete i vepřové maso v celku. Stačí pak jen upravit dobu pečení, 1kg vepřové krkovice se celkem peče cca 1,5 hodiny. Stejně můžeme obměnit i zeleninu, máme-li zeleninu, která nepouští tolik vody jako houby a brokolice, maso trochu podlijeme vodou.