Pampeliškový med
Zlatý poklad, který vám při správném skladování vydrží dlouho do zimy. Nám tedy ne, zmizí totiž daleko dříve :)
INGREDIENCE
- 400 pampeliškových hlaviček
- 2 litry vody
- 2-3 citrony
- 1,5 kg cukru
POSTUP
1. Nasbíráme pampelišky
Našla jsem si pěkné místečko kousek od domu a vyrazila na sběr žlutých pampelišek. Je dobré stihnout nasbírat květy, dokud jsou plné pylu a v plném rozkvětu. Vzala jsem košík, spočítala 40 pampelišek a pak sbírala tak dlouho, až se mi zdálo, že jich mám desetkrát tolik. Vyšly mi do poloviny středně velkého proutěného koše, mohlo jich být 300 i 450 - na přesnosti tolik nezáleží :)
2. Povaříme pampelišky s citronem
Pampelišky jsem opláchla pod tekoucí vodou. Ne moc, abych nesmyla všechen pyl - veděla jsem, že jsou z místa, kam nechodí hromady pejsků na svojí denní procházku. Nakrájela jsem 2 citrony na kolečka, dala je do hrnce spolu s pampeliškami a zalila 2 litry vody.
Přivedla jsem vše k varu a nechala bublat 30 minut. Pak jsem hrnec dala do chladného špajzu a nechala stát do druhého dne. Ze začátku směs voněla spíše po listové zelenině, ale po několika minutách varu už se domem šířila sladká vůně pampelišek.
3. Svaříme výluh s cukrem
Pampelišky jsem scedila přes síto a výluh postavila na sporák. Rozpustila jsem 1,5 kg cukru a nechala vařit. V průběhu jsem ochutnávala a přidala podle chuti ještě citronovou šťávu. Dohromady jsem směs vařila asi 1,5 hodiny, než byla tak hustá, jak jsem si představovala.
4. Nalijeme do skleniček
Nakonec jsem med nalila do čistých, suchých skleniček a otočila je dnem vzhůru. A je to, svoji várku zlatého medu mám hotovou :)