Rýžový nákyp
Nadýchaný nákyp se sezónním ovocem. V zimě krásně využijeme letní zásoby z mrazáku nebo spižírny - dnešní varianta je z mrazených meruněk.
INGREDIENCE
- 1/2 litrový hrnek rýže
- 1-1 a 1/2 litru mléka
- Svítek skořice
- 3 vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- Javorový sirup nebo med na doslazení
- Slunečnicová semínka
- 500g meruněk
- 1 jablko
- Kousek zázvoru
POSTUP
1. Uvaříme rýži
V hnrku odměřím 1/2 litru rýže, důkladně ji propláchnu, dám do hrnce a zaliju trochou vody, litrem mléka a přidám svítek skořice a špetku soli. Pomalu zahřívám. Je potřeba rýži hlídat a míchat, aby se nepřipalovala. Vaříme doměkka, trvá to cca půl hodiny.
2. Vyšleháme vajíčka
Oddělím bílky a žloutky. Z bílků ušlehám tuhý sníh a žloutky vyšlehám s jedním vaniilkovým cukrem. Nachystám si okapané meruňky a oloupané jablko nakrájím na tenké plátky.
3. Vmícháme vajíčka do rýže
Uvařenou rýži vypnu a nechám ještě chvíli dojít pod pokličkou. Vyndám skořici a podle chuti osladím medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Vmíchám ušlehané žloutky a nakonec i bílkový sníh.
4. Pečeme
Zapékací misku vymažu máslem, na dno dám vrstvu rýže. Posypu slunečnicovým semínkem, pokladu jablky a meruňkami. Navrch dám další vrstvu rýže a dám zapéci na 200 stupňů, cca na půl hodiny. Než se nákyp upeče, zredukuji šťávu, která vykapala z meruněk. Několik minut v ní povařím nakrájený zázvor. Podle chuti dosladím.