Rýžový nákyp

Nadýchaný nákyp se sezónním ovocem. V zimě krásně využijeme letní zásoby z mrazáku nebo spižírny - dnešní varianta je z mrazených meruněk.

INGREDIENCE

  • 1/2 litrový hrnek rýže
  • 1-1 a 1/2 litru mléka
  • Svítek skořice
  • 3 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • Javorový sirup nebo med na doslazení
  • Slunečnicová semínka
  • 500g meruněk
  • 1 jablko
  • Kousek zázvoru

POSTUP

1. Uvaříme rýži

V hnrku odměřím 1/2 litru rýže, důkladně ji propláchnu, dám do hrnce a zaliju trochou vody, litrem mléka a přidám svítek skořice a špetku soli. Pomalu zahřívám. Je potřeba rýži hlídat a míchat, aby se nepřipalovala. Vaříme doměkka, trvá to cca půl hodiny.

2. Vyšleháme vajíčka

Oddělím bílky a žloutky. Z bílků ušlehám tuhý sníh a žloutky vyšlehám s jedním vaniilkovým cukrem. Nachystám si okapané meruňky a oloupané jablko nakrájím na tenké plátky.

3. Vmícháme vajíčka do rýže

Uvařenou rýži vypnu a nechám ještě chvíli dojít pod pokličkou. Vyndám skořici a podle chuti osladím medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Vmíchám ušlehané žloutky a nakonec i bílkový sníh.

4. Pečeme

Zapékací misku vymažu máslem, na dno dám vrstvu rýže. Posypu slunečnicovým semínkem, pokladu jablky a meruňkami. Navrch dám další vrstvu rýže a dám zapéci na 200 stupňů, cca na půl hodiny. Než se nákyp upeče, zredukuji šťávu, která vykapala z meruněk. Několik minut v ní povařím nakrájený zázvor. Podle chuti dosladím. 

© 2017 Katka v kuchyni. A na zahrádce.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky